StyrPåPsoriasis – Hvad trigger din psoriasis?

StyrPåPsoriasis – Hvad trigger din psoriasis?


Det er meget forskelligt, hvad det er, som udløser psoriasis hos folk. Det er forskelligt fra person til person. Men hvad gør det slemt for dig? Det, der gør det slemt for mig, er helt sikkert kulden. Hvor solen hjælper vildt meget og varmen og saltvand på en eller anden måde holder det nede. Men lige så snart kulden begynder, så kan jeg mærke, at det prikker i huden: her kommer en psoriasisplet lige om lidt, hvis du ikke passer lidt på. Jeg har faktisk ikke haft nogle triggers eller ting, der har hverken forbedret eller forværret min psoriasis. Hverken kost eller stressniveau eller noget. Til gengæld har jeg fået rigtig mange gode råd, og man skal lige selektere i dem. Men når de kommer fra nogen, som ikke gør det for egen vindings skyld, men siger: “Jeg kender én” eller “min mand har prøvet at holde sig fra pasta eller sukker”, så har jeg prøvet det af i mangel af bedre. Jeg trigger på at holde ferie, men det er nok i forhold til det med stress, at jeg arbejder meget og har et højt stressniveau, så det er min krop nok vant til. Så når jeg starter på ferie, så har jeg de første to-tre dage kunnet mærke det på min psoriasis, at den har slået mere ud, end den plejer. Noget af det, som har været svært for mig at acceptere og inkorporere i mit hverdagsliv, det er dét, at psoriasis er en autoimmun sygdom. Så du bliver faktisk nødt til at holde styr på hele din krop, det er ikke kun huden. Jeg ved bare, at når jeg har været i byen, så betaler jeg prisen næste dag. Ikke bare med tømmermænd og ondt i hovedet, men også ved at min hud og krop reagerer. Det kan også være, at jeg bliver nødt til at time, hvor lang tid jeg kan sidde på læsesal, for at jeg kan holde det ud. Både i forhold til min psoriasisgigt, men også i forhold til træthed og smerter i min hud. Og det er sådanne triggers, som man bliver tvunget til også at skulle holde øje med på en naturlig måde i ens hverdag. Det kan være en fordel at blive opmærksom på, hvad der forværrer min psoriasis og så måske prøve at undgå det. Vi ved, at rygning forværrer psoriasis. Måske kunne det være en god ide at stoppe med at ryge. Vi ved, at overvægt forværrer psoriasis. Måske kunne det være en god ide at tabe sig. Men det kan godt være, at man har brug for hjælp til det. Stress kan forværre psoriasis, men om det kan udløse psoriasis, det har vi ikke det endelige bevis for. Så helt kort kan vi sige: Stress kan forværre psoriasis og det at have psoriasis, det er stressfuldt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *